Hoppa till sidans innehåll

Sanering bottenfärg

01 APR 2021 12:02
BESKED ANGÅENDE SANERING AV BÅTBOTTNAR.
  • Skapad: 01 APR 2021 12:02

Den rapport från Transportstyrelsen som ska fastställa det referensvärdet för tenn som avgör vilka båtar med tenn som ska saneras - är som bekant kraftigt försenad. Därför kommer Miljökontoret - som tidigare meddelat - tills vidare att följa de referensvärden som Stockholms stad har tagit fram för Mälaren. Referensvärdet för tenn är 100 mikrogram/kvadratcentimeter och för koppar gäller 1000 mikrogram/kvadratcentimeter. Båtar med mätvärden över dessa referensvärden kommer att prioriteras för sanering.

För zink finns inget värde framtaget ännu och vi har inte heller fått något besked om det behövs fler tester efter nya gifter. Vad vi känner till kan det bli aktuellt för vissa båtägare att kontrollera om gifterna Irgarol och Diuron finns på skroven. Ifall dessa gifter ska kontrolleras kommer det ske genom färgprov, på vissa båtar. Vi återkommer med mera information så snart vi vet mer.  

De båtar som behöver saneras med avseende på tenn och koppar finns markerade med röd och gul färg i resultatbilagan (länk bifogas). Urvalet har skett i samråd med Miljökontoret. Röd färg betyder helsanering. Gul färg betyder att delsanering är möjlig under förutsättning att mätning har skett på roder eller drevstocken/skäddan. Mätning bör inte ha skett på dessa delar om de är gjorda av metall eftersom att mätresultaten då kan bli för höga. I så fall har istället aktern mätts och då är det frågan om aktern lätt går att avgränsa från resten för en delvis sanering.

Innan Du påbörjar sanering - måste Du ta del av regler och information som Du finner under fliken ”miljö”.

Som vi tidigare skrev så skulle varje båtägare få ett personligt brev där vi skulle meddela båtägaren om sanering behövdes eller inte. Tyvärr blev långt fler båtar underkända än vi trott. Vi ber därför varje båtägare att själv kontrollera vilken färg båten har fått i resultatbilagan (länk bifogas). Detta för att spara tid och arbete. De båtar som är markerade med grön färg behöver inte saneras med avseende på tenn och koppar. Senare kan det dock bli aktuellt med sanering med avseende på zink, irgarol eller diuron.

Med vänliga hälsningar styrelsen

Skribent: Anders Sundström
E-post: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

584ed0d6a26ef211badd39152f9e98a3.SFF_SvenskaSjo_250x360px.gif 

klubbhus 50 år.jpg

Fyrverkeri klubbhuset 50-år

undvik-smitta-startsidan-spraksidan.png

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

   

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 

räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info