Hoppa till sidans innehåll

Info


 Hej

 9-10november i år kommer vi mäta gifthalten i våra båtars båtbottnar. Arbetet kommer att utföras av Happy Boats. Priset för mätningen är 400kr, per båtägare. Kostnaden kommer att läggas på uppdragningsavgiften. Vad som är viktigt är att Du märker Din båt med ditt namn - det får inte bli fel. Fel åt fel håll så att säga skulle kunna innebära att någon blir tvungen att sanera sin båt i onödan.

 

Vad händer om jag har för höga halter av gift

Alla båtägare som har sin båt på slipen kommer efter mätningen att få ett skriftligt svar med mätresultatet som Happy Boat redovisar i sin rapport. Rapporten kommer i samråd med Miljökontoret att utvärderas för att avgöra vilka båtar som behöver saneras och i vilken takt detta behöver ske. Våren 2025 kommer inga båtar att tillåtas sjösättas med för höga halter av gift.

I fall din båt behöver saneras kommer du att få en uppmaning att göra det. Vi kommer då samtidigt att informera om vilka miljökrav vi ställer i fall du vill sanera båten på slipen. Just nu håller vi på att prova en saneringsmetod där man tar bort färgen med hjälp av ett färgborttagningsmedel, en dammfri metod som hittills varit framgångsrik. Vi kommer att fortsätta testa och återkommer när vi vet mer.  Sanering på området av båtar med höga halter gifter, i synnerhet TBT och bly, kommer att prioriteras.

 

Vilken färg får jag använda- sen?

Har Din båt hemma hamn i Mälaren skall färgen vara helt biocidfri det vill säga helt gift fri. Är färgen godkänd av kemi är den inte tillåten att använda i Mälaren. Har Din båt däremot hemma hamn på ostkusten, och Du kan styrka det, får Du använda ostkustfärg.

 

Vänligen respektera gällande regler

I vår förening har reglerna kring giftfärger respekterats mycket bra – något som vi är mycket tacksamma över. Vi har idag inga regler för den som trotsar förbudet och vill inte skapa några eller. Du som har Din båt på slipen- glöm för alltid allt vad giftfärger heter, det är det bästa för allt och alla.

Styrelsen

 

Uppdaterad: 31 MAR 2020 20:40 Skribent: Anders Sundström
Epost: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

 

 

 

 

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 


räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info