Hoppa till sidans innehåll

Info


Hej !

Tisdagen den 10 november genomförde företaget Happy Boat en XRF – mätning på slipen Skeppartorp, samtliga båtars bottnar blev kontrollerade på förekomsten av tungmetaller från båtbottenfärger med biocider. Vi kommer inom kort att få en rapport från Happy Boat med resultat från mätningen.

 

När får jag resultat från mätningen och hur bedöms mätresultatet ?

Alla båtägare vars båt har mätts kommer före årsskiftet att få ett skriftligt svar med mätresultatet som Happy Boat redovisar i sin rapport. Rapporten kommer i samråd med Miljökontoret att utvärderas för att avgöra vilka båtar som behöver saneras och i vilken takt detta behöver ske. Styrelsen har bestämt att våren 2025 kommer  inga båtar  att tillåtas sjösättas med för höga halter av gift.

Bedömningen från Miljökontoret om huruvida sanering behövs eller ej, utifrån de halter som Happy Boat har mätt på din båt, kommer att dröja till nästa år. Anledningen är att Miljökontoret väntar in svar från Transportstyrelsen som förväntas publicera ett åtgärdsförslag med nationella riktvärden för bland annat tenn (som förekom i TBT). Det nya åtgärdsförslaget ska även ge vägledning kring säkra saneringsmetoder för att förhindra spridning av tungmetaller till mark och vatten.

Om mätresultat visar att din båt är fri från tungmetaller är det bra att du spar brevet som bevis på att din båt har blivit godkänd vid den här mätningen.

 

Vad händer om jag har för höga halter av gift

I fall din båt behöver saneras kommer du att få en uppmaning att göra det tidigast from nästa år. Sanering på området av båtar med höga halter gifter, i synnerhet TBT och bly, kommer att prioriteras. Vi kommer att informera om vilka miljökrav vi ställer i fall du vill sanera båten på slipen, t.ex. genom skrapning, slipning och användning av borttagningsmedel. Vi kommer även att informera om hur du efter sanering ska redovisa att din båt är sanerad. Sanering genom blästring är inte tillåten. Vid bortslipning av färg krävs marktäckning och helinkapsling.

Just nu håller vi på att prova en saneringsmetod där man tar bort olika typer av färg med hjälp av olika färgborttagningsmedel, en dammfri metod som hittills varit framgångsrik. Vi kommer att fortsätta testa och återkommer så fort vi vet mer. 

Vilken färg får jag använda sen?

Har din båt hemma hamn i Mälaren skall färgen vara helt biocidfri det vill säga helt gift fri. Är färgen godkänd av Kemikalieinspektionen är den inte tillåten att använda i Mälaren. Har din båt däremot hemma hamn på väst- eller ostkusten, och du kan styrka det, får du använda väst- eller ostkustfärg.

 

Flera XRF-mätningar

Vi kommer från och med nu att mäta båtar varje år på slipområden i Torshälla. Blev din båt inte mätt i år blir den det nästa år, tillsammans med nytillkomna båtar.

 

Styrelsen 

Uppdaterad: 31 MAR 2020 20:40 Skribent: Anders Sundström
Epost: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

 

 

 

 

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 


räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info