Hoppa till sidans innehåll

Info


 

Hej

Som alla säkert vet har vi ett samarbete med Miljökontoret i Eskilstuna, som går ut på att minska gifterna i Mälaren. Vår förenings styrelse har ett ansvar att informera medlemmarna om gifters skadeverkningar, och att gällande bestämmelser följs.

I november 2020 kommer vi att genomföra en  mätning av gifthalterna i våra båtars bottnar, något som alla båtklubbar i Eskilstuna kommer att göra.

Syftet med mätningen

TBT är ett mycket giftigt ämne som fanns i bottenfärger förut, men förbjöds för trettio år sedan. Giftet är så farligt att om man skulle slå ut tio liter i Mälaren skulle föroreningen märkas.

Även om giftet sedan länge är förbjudet, märker man att det fortfarande läcker ut. Bottenfärger innehållande koppar har också en skadlig inverkan på miljön -  även den här typen av färg fortsätter att läcka flera år efter att man slutat måla den.

Vad händer om min båt har för höga värden?

Visar det sig att din båt har för höga gifthalter, har Du ett antal år på dig att ta bort det. Våren 2025 ska alla båtar som ska sjösättas vara sanerade.

Om jag vill sanera min båt själv?

Om Du själv väljer att sanera din båt, är det viktigt att Du gör rätt. Gör Du fel, blir resultatet det motsatta och Du utsätter dig själv och din omgivning för fara.

Nu i vår vill vi att ingen slipar eller skrapar på sin båtbotten. För tillfället vet vi faktiskt inte vilka saneringsmetoder som är godkända, och som anses säkra

TBT är ett vansinnigt farligt gift även i mycket små mängder - för både dig själv och din omgivning.

Vi återkommer med info i höst då mer information kommer om hur man sanerar sin båt på ett säkert sätt.

 När din båt är sanerad och fri från gift, kontaktar Du styrelsen och får båten besiktigad. Efteråt får du ett intyg om att båten är sanerad och giftfri. Ett förfarande alla båtklubbar kommer att göra. Vi kommer också att göra ändringar i våra slipavtal som gör att varje medlem förbinder sig till att sanera sin båt.

 

Vilken färg får jag använda?

I vår är det bäst att inte bottenmåla alls, för visar det sig att Du har en giftfärg under får Du bara ta bort fler lager. Den färg som är helt fri från biocider är den enda färg som är tillåten att måla med.

Var noga med när du väljer färg, bara för att den är köpt i någon butik runt Mälaren är det inte säkert att den är giftfri.

Står det på burken att den är godkänd av kemikalieinspektionen, är den inte godkänd att användas i Mälaren.

 Vi vill helst eller inte att man målar med flödande färg även om den är biocidfri, vi har vid flera tillfällen fått klagomål på att den färgar av sig och man får den på kläderna och sedan vidare på bilklädseln när man sätter sig i bilen efteråt osv.

Mycket regler och förbud är det kring färgerna, och vad det verkar kommer giftfärgen helt att helt förbjudas.

Jämför man priset på en flaska whisky och en burk bottenfärg, är priset ungefär lika – men smartare att köpa flaskan.

 En del båtägare målar sin botten med epoxifärg, som ger en hård och slät yta. Att tänka på när det gäller epoxifärger är att i en del färger ingår det halter av bisfenol A, vilket kan framkalla allergiska besvär och vara reproduktiossnstörande . Höga halter är över 0.1, använd inte sådan färg.

 

Hur kan man hindra beväxningen?

Det forskas mycket på alternativa metoder mot beväxning på båtar. Det finns också idag, olika produkter på marknaden att köpa som ska hjälpa mot beväxning. 

Fast i våra farvatten blir man ändå inte av med det vi kallar ”Mälarslemmet” med vad man än använder, bästa metoden att få båten fri från beväxning är att ta upp och tvätta den under säsongen.

 

Uppdaterad: 31 MAR 2020 20:40 Skribent: Tommy Rundin
Epost: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

 

 

 

 

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 


räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info