Hoppa till sidans innehåll

viktig information bottensanering


Regler och krav vid bottensanering på slipen Skeppartorp

Innan du startar

Innan du startar med sanering skall du kontakta någon av föreningens miljöombud (se nedan).  Syftet med att ta kontakt är att en journal måste upprättas och besiktning av saneringsplatsen måste göras. Du får då också information om de aktuella regler och krav som gäller.

 

Färgborttagningsmetod

SSSv  tillåter endast sanering av bottenfärg med våt metod vilken utgår från de krav som ställts av Eskilstuna kommun, Miljökontoret.

Med våt metod menas att sanering sker med hjälp av färgborttagningsmedel och skrapning för att avlägsna färgen. Detta innebär att samtliga färgrester blir till en kladdig massa (farligt avfall)

som är lätt att samla upp och på ett enkelt och miljövänligt sätt deponeras på miljöstation.         Se länk  ”Sanering av färg från skrov – med färgborttagningsmedel”.

Täckning under båten  vid våtmetod

Under båten skall täckande presenning/täckplast finnas för att säkerställa att inga färgrester hamnar i omgivande miljö. Risker färgen som skrapas bort att flyga i väg måste också sidorna täckas. Efterslipning för att rugga upp ytan inför målning bör likaså ske med en våt metod (våtslippapper i kombination med växtspruta) så man slipper dammet och inkapslingen. De lösa partiklarna efter slipningen håller sig kvar på den fuktiga ytan till dess att man torkar bort de med en fuktig trasa.  Använd dock inte högtryckspolning för då rinner partiklarna ner till marken.

Fungerar det inte med färgbortagningsmedel !                                                                                                 
I fall det inte fungerar med färgbortagningsmedel och Du måste torrslipa bort färgen, blir arbetet riskfylldare och kravet på täckning och utrustning betydligt mer krävande. Båt som saneras med denna färgborttagningsmetod  skall vara uppställd på heltäckande presenning/täckplast på marken samt heltäckande presenningar/plast runt om hela båten.

Sidopresenningar/sidoplast skall i överkant sluta tätt mot skrovsidan, tex genom att använda silvertejp. Och i nederkant sluta tätt mot markpresenningen genom att de två presenningarna rullas ihop och säkras med tyngder.

 Vid slipning och torrskrapning skall slipmaskin och/eller skrapa anslutas till dammsugare som suger upp slip- och skraprester. Härvid rekommenderas att en dammsugare med dammklass H kopplas till slipmaskin resp. skrapa. Denna dammklass innebär ett filtersystem med filtreringsgrad på > 99,995%. Klassen är avsedd för att filtrera bort cancer- och sjukdomsframkallande damm.

Personlig skyddsutrustning

Den person som utför saneringen samt hanterar färgrester anmodas använda lämplig skyddsutrustning såsom huvudskydd, skyddsglasögon och handskar

 

Inlämning av farligt avfall

Uppsamlade färgrester och skyddstäckning lämnas till återbruken Lilla Nyby eller Retuna som farligt avfall. (Det är bra att betona detta extra då det annars riskerar att hamna bland brännbart t.ex.).

 

När din båt är färdigsanerad - tar Du åter kontakt med miljöombudet för en ny besiktning. Gör det innan eventuell nymålning – så slipper Du fler kontroller.

Syftet med den här besiktningen är att kontrollera att färgen är borta ända ner till gelcoaten/epoxin och att platsen är sanerad från färgrester. Samt att journalföra vilken ny färg som eventuellt kommer att appliceras. Vid målning krävs marktäckning. 

Måla efter sanering?

Om bottenfärg används på epoxigrundfärg eller direkt på gelcoat skall den vara en biocidfri färg godkänd för insjö och vara av typen som bildar en hård yta. Undvik mjuk blödande färg.

Hård bottenfärg underlättar mekanisk rengöring med tex borsttvätt eller Scrubbis

Vid applicering av ny bottenfärg skall markytan under båten vara täckt för att samla ev. färgspill.

Glöm inte att ta några bilder på vald färgburk med kvitto. Bra att ha vid kommande försäljning.

 

Epoxigrundfärgen är till för att skapa ett vattentätt skikt som målas med ett antal lager som rekommenderas av tillverkaren. Anses kunna förebygga böldpest. undvika epoxifärg där det på etiketten varnas för att det ingår över 0,1% Bisfenol A med texten : ”Innehåller bisfenol A. Kan orsaka en allergisk reaktion.” undvik också från att måla med epoxifärg som innehåller zinkoxid eller koppar.

Övrig information

Har din båt hemmahamn på ostkusten, och kan styrka det, är det tillåtet att använda ostkustfärg. Det är dock inte tillåtet att tvätta båten på slipen Skeppartorp vid upptagning, om man använt ostkustfärg

I Västerås planeras en borsttvätt – som biocidfria båtar med hård botten kan tvättas i.

Planerar du att köpa/byta båt. Kolla att det finns giltigt mätintyg gällande bottenfärgen

 

Miljöombud

Lars Lagebo 070-40443242

Michael Cedborger 070-3935698

Lars Klingvall 070-7816124

Bo Bratt 070-9981340

Anders Sundström 070-0862455

Uppdaterad: 01 APR 2021 11:57 Skribent: Anders Sundström
E-post: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

584ed0d6a26ef211badd39152f9e98a3.SFF_SvenskaSjo_250x360px.gif 

klubbhus 50 år.jpg

Fyrverkeri klubbhuset 50-år

undvik-smitta-startsidan-spraksidan.png

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

   

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 

räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info