Hoppa till sidans innehåll

Giftfri båtbotten


Vi har haft möte med representant från kommunens miljökontor den 4 mars 2021 på slipen Skeppartorp. Representanter från Eskilstuna Motorbåtsklubb, Torshälla Motorbåtsklubb, Torshälla Segelsällskap samt Båtklubben Tor var också med på mötet. Har diskuterat hur vi på miljömässigt sett skall agera för att uppfylla krav på giftfri botten på våra båtar. Den i höstas gjorda mätningen av innehållet i våra båtbottnar visar att troligen måste rätt många av oss sanera befintlig bottenfärg. Samtliga båtklubbar enades om att gemensamt utarbeta regler och riktlinjer hur detta arbete skall utföras på ett enhetligt sätt oberoende av vilken förening vi tillhör.

Eskilstuna Miljökontor kommer tills vidare att följa de referensvärden för tenn och koppar som Stockholm beslutat gälla för Mälaren.

Miljökontoret har fått protokollet från de mätningarna Happy Boat utförde i november. Miljökontoret kommer utifrån dessa mätningar meddela vårt miljöombud vilka båtar som skall saneras från tenn och koppar. Sanering av tenn prioriteras. Klubbens miljöombud kommer i sin tur att kontakta resp. båtägare i ärendet. Båtar med för höga kopparhalter tillhör prioritet två men kan påbörja sanering då de fått information från miljöombudet.

För de som före sjösättning i vår ändå vill ta bort bottenfärgen inom slipområdet gäller tills vidare:

Innan arbetet påbörjas skall vårt miljöombud kontaktas för att erhålla de regler och instruktioner som gäller.

Kan nämnas att sandblästring och torrslipning är inte tillåtet då inkapsling av hela båten får anses som praktiskt svårt för att garantera att inget färgstoft sprids till omgivningen.

Metod med färgborttagningsmedel är tillåtet och nu ganska utprovat med gott resultat. Vårt miljöombud kan ge tips på fungerande medel för olika bottenfärger. Visade praktiskt vid mötet hur relativt enkelt bottenfärgen VC 17 kan saneras med rätt medel.

Övrigt:

Vi avråder från bottenmålning om botten inte sanerats. Det kan bli ytterligare ett färglager att ta bort. Gäller även målning med så kallade ”spärrfärger” då det inte är bevisat att de fungerar.

Vi avråder även att använda mjuk, så kallad blödande, självpolerande färg då dessa färger ständigt lakar ut kemikalier.

Ett biocidfritt alternativ är t.ex. en epoxifärg, som ger en slät och slitstark yta som är lätt att hålla rent på mekaniskt sätt och som håller i många år framåt utan att behöva måla om, vilket även bidrar till minskad användning av kemikalier

 

Vi återkommer med mer information då vi fått mer fakta

Uppdaterad: 15 MAR 2021 13:37 Skribent: Anders Sundström
E-post: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

584ed0d6a26ef211badd39152f9e98a3.SFF_SvenskaSjo_250x360px.gif 

klubbhus 50 år.jpg

Fyrverkeri klubbhuset 50-år

undvik-smitta-startsidan-spraksidan.png

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

   

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 

räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info