Hoppa till sidans innehåll

Lite om bottenfärger


Lite om bottenfärger                                                            

Ditt val av bottenfärg är viktigt. Båt med hemmahamn i Mälaren får bara använda biocidfria bottenfärger, sådana färger är helt fria från gift. På förpackningen står det oftast ”insjö”. Biocidfria flödande färger är något vi avråder starkt ifrån att man använder, de ger upphov till andra problem, vid upptagning och tvätt. När båten tvättas lossar färgen och sprids, ibland på andra båtar och i en del fall på andra medlemmar. Idag forskas det mycket kring bottenfärger, och man försöker ta fram färger som ska hindra beväxning på miljövänligt sätt. Som båtägare i Mälaren är det att rekommendera att tvätta båten under säsong i stället. I Västerås finns det en borstvätt, som bara får användas biocid fria båtar.

Epoxifärger

Epoxifärg är en två komponents färg som är mycket hård och ger Din båt ett extra plast lager kan man säga. Det extra anses skydda Din båt från att få böldpest. Plastpest som det också heter, är en process som bryter ner glasfiberlaminatet. Den orsakas av en kemisk reaktion mellan vatten och oreglerade kemiska föreningar i laminatet, efter tillverkningen. Främst är det äldre båtar som har drabbats, men utvecklingen har gått framåt vilket har gjort att problemet försvunnit på senare båtar. Hur vet man då om man ska måla båtar med epoxi eller inte? Generellt verkar det som problemet försvann i slutet av åttiotalet, då tekniken blev bättre över lag. Ett tips innan Du målar kan vara att kontakta båtvarvet. I en del fall har tillverkaren avrått helt från målning med epoxifärger. Det är också kostsamt och mycket arbete med att måla alla lagren. 

Epoxifärger är inte helt ofarliga, det innehåller många farliga ämnen som kan var starkt allergiframkallande, och reproduktionsstörande. Undvika epoxifärg där det på etiketten varnas för att det ingår över 0,1% Bisfenol A med texten : ”Innehåller bisfenol A”. Undvik också från att måla med epoxifärg som innehåller zinkoxid eller koppar.

Uppdaterad: 04 MAR 2022 10:18 Skribent: Anders Sundström
E-post: Adressen Gömd

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

584ed0d6a26ef211badd39152f9e98a3.SFF_SvenskaSjo_250x360px.gif 

klubbhus 50 år.jpg

Fyrverkeri klubbhuset 50-år

undvik-smitta-startsidan-spraksidan.png

 Information för SS Svearnas medlemmar vad gäller att tänka på Covid-19 på Bubben.

 

 

 

 

 

   

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 

räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info