Hoppa till sidans innehåll
Foto: DSe Svearnas nya RIB

RIB Säkerhetsbåt


Nu har RIBBEN landat - och den är fett grym! (som lille Melker uttryckte saken)
Svearnas nya RIB är bidragsfinansierad med hjälp av Sörmlandsidrotten.  

Valet föll till slut på en XS 545, som tillverkas av Barnet Marine Centre i England.

Under vecka 28 anlände båten enligt plan till Älvsborgshamnen, med DFDS Seaways och efter att ha erlagt slutbetalning hämtades båten upp tisdag vecka 29 och kördes hem.

Båten är körklar, men skall kompletteras med några smärre detaljer, så som instruktioner, dekaler och lanternor. Motorn skall köras in försiktigt i början av augusti och trailern är under ursprungsprövning och skall så småning om få sin korrekta nummerplåt.

 

Båtens mått är likvärdiga med Lotta och levereras komplett med bromsad 1300 kg trailer och en fyrtakts Mercury på 60 hkr. Den här modellen har ett djupt V-format skrov som går bra även i hög sjö. Vår båt har dubba enkla (korta) jockey-säten bakom förarplatsen, som lämnar en hel del utrymme framför motorn. Båten har en dragbåge (sk turboswing) permanent monterad i akterspegeln, som klarar höga draglaster och som samtidigt skyddar motorn akterut. Vår båt kommer med en färgsättning som är praktiskt för en arbetsbåt. Skrovet och alla andra glasfiberdetaljer är orangea och tuben mörkblå med orangea top-slitdukar. Durken är belagd med svart halkskydd. Båten är extrautrustad med hydraulisk styrning, knap, lyftöglor, dragränna för ankartampar och dessutom även utrustad med en demonterbar grov skydds-duk som enkelt kan läggas ut över ena sidan, om man tex skall hantera smutsiga bojar och seglingsmärken eller om man vill göra grövre jobb längs båtens sida.

Båten är i första hand beställd för att fungera som säkerhetsbåt och coachingbåt i ungdomsverksamheten, men vi som jobbat med inköpet har också försökt anpassa den för banläggning och för arbeten och transporter som har att göra med vår klubbholme.

Båten tas i bruk i början av augusti och bör kunna användas på klubbens alla arrangemang under sensommaren.

 

Mer info om XS Boats och Datablad för XS 545 >>

http://www.xs-ribs.co.uk/details.php

 

// Daniel Serrander

 

 

Uppdaterad: 21 APR 2017 19:28 Skribent: Daniel Serrander

 

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

stöder vår ungdomsverksamhet

 

 

 

 

 

 

 

 

  hjartstartare

 

 Klicka på gröna bilden 

för mer info om klubbens

hjärtstartare.

 


räknare 
besöksräknare

Start 2016-04-03

Postadress:
SS Svearna - Segling
BOX 240
63103 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info